Скулпторът Красимир Рангелов ще вае паметника на Данаил Попов в Плевен

17:32, 06 ное 15 25 491 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скулпторът Красимир Рангелов ще изработи паметника на знаменития плевенчанин Данаил Попов, съобщиха от Сдружение „Васил Левски“, които са инициатори на идеята.

Изборът за скулптор бе решен от комисия с председател Григор Гошев и членове: проф. Иван Стоянов, арх. Бойко Балтаков, д-р Галина Цветкова, Габриел Георгиев, Панайот Йорданов и Искра Ганева. Според изискванията, монументът трябва да бъде реалистично третиран образ на Данаил Попов, както и да бъде архитектурно адаптиран към избраното място.

В конкурса можеха да участват професионални скулптoри и архитекти. Три авторски колектива участваха с проекти за паметник на Данаил Попов. Освен Красимир Рангелов, който работи с арх. Иво Петров, в конкурса се включиха скулпторът Иван Атанасов с арх. Лазар Лазаров и Убавка Тончев и Костика с арх. Красимир Попов.

По регламент, авторите, спечелили конкурса , следва да сключат договор със сдружение „Васил Левски” за реализация на проекта в определения срок.

Припомняме, че през февруари тази година Общинският съвет в Плевен излезе с решение за изграждане на паметник на Данаил Попов, а работата по организацията и събиране на средства се пое от Сдружение и общински комитет ,,Васил Левски“. За набиране на дарения е разкрита банкова сметка в СИБАНК: №BG56BUIB98881044221900 BIC BUIBBGSF

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама