И съдебните охранители от Бургас тръгват на протест в столицата

19:20, 06 ное 15 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдебните охранители в Бургас ще се присъединят към останалите служители на МВР, които ще участват в националния протест в неделя в София срещу орязването на социалните придобивки и отпуските им от държавата. Това заяви Петко Чалъков, председател на синдикат „Охрана” в Бургас. Общо четири автобуса се очаква да потеглят от Бургас към столицата, в един от тях ще бъдат и петнайсетината съдебни охранители.

Чалъков прочете декларация пред журналисти от името на Управителния съвет на синдиката. Чрез документа се заявява, че орязването на придобивките е чисто и просто отнемане на социални права на МВР служителите, а не е никаква реформа в сектора, както твърдят от правителството. Според синдикалистите чрез орязването на привилегиите им се нарушава както българското, така и европейското законодателство.

От синдикат „Охрана” настояват проектозаконът веднага да бъде изтеглен от премиера Бойко Борисов в частта му за отнемане на социалните права, за да се осъществи обществено обсъждане и да се спазят изискванията на Закона за нормативните актове. Ако това не стане и проектозаконът бъде приет в настоящия вид в парламента, синдикалистите смятат да сезират Конституционния съд, който да отмени тези текстове.

Тази вечер многолюден протест в Бургас не се състоя. На площада пред Съдебната палата се събраха десет човека, предимно спецполицаи. За разлика от миналите две вечери протестиращите не блокираха движението на ул. „Хр. Ботев”, те изпушиха по цигара и мирно си разотидоха.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама