Съдебната реформа е обречена да успее, казва доц. Таков

19:31, 06 ное 15 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Реформата в Конституцията е изключително трудна и е една от най-изключително важните, но в никакъв случай не можем да кажем, че ако една парче от съдебната реформа в момента не успее, това означава, че тя няма да успее. Тя е обречена да успее. Тя няма как да не успее. И тук не става въпрос за гол оптимизъм, а за историческа неизбежност”. Това каза в интервю за София Topnovini.bg доц. Кристиан Таков - преподавател по право в Софийския университет, председател на Арбитражния съд в Българската търговско-промишлена палата и член на правния съвет на президента.

“Въпросът е, че мнозина се надяват на изключително бързи и много ефектни резултати - те нито ще са бързи, нито ще са ефектни, но са неизбежни. Което също така не означава, че реформата ще бъде доведена до някакъв абстрактен оптимален край - такъв няма. Няма и перфектна съдебната система никъде по света. Въпросът е ние да не позволяваме тя да се влошава и доколкото можем да я подобряваме”, категоричен бе той.

И призова никой да не очаква чудеса. “Който ги очаква, след като не се случат така, както ги е очаквал, ще изпадне в неверие и ще стане враг на всяка промяна и всяка реформа. Трябва да сме наясно, че това е дълъг, тежък, неблагодарен и неефектен процес, в който ще се хвърлят много сили и средства от едни хора за благото на други. Във всеки случай през цялото време ще има недоволни, съмняващи се и мрънкащи”, заключи Таков.

Цялото интервю може да прочетете тук.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама