Горанов: Провокацията да се ускори реформата през бюджета ескалира

21:54, 06 ное 15 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Реформата е причината, е бюджетът е поводът” за промяна в системата на Министерството на вътрешните работи (МВР), сред които е и орязването на социалните привилегии на служителите на реда при пенсиониране, каза финансовият министър Владислав Горанов в ефира на БНТ.

"Може би провокацията през бюджета да се ускори това и да се види на бял свят всичкото натрупване вътре, ескалира", посочи Горанов.  Той отбеляза, че 95% от парите отиват за персонал и много малка част са „за реалната възможност на тези хора да си вършат работата”.

По думите му промените се правят, за да се извършва работата в сферата на сигурността нормално, като има повече автомобили за личния състав, по-модерна техника и компютри. Той заяви, че промените не намаляват доходите на сегашните служители на МВР.

Горанов смята, че системата на отбрана и сигурност отдавна изпитва структурни проблеми с финансирането си, защото голяма част от реформите в тези системи не са се състояли. Това е довело до разпределяне на основната част от разходите за заплати.

„Бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, във въоръжение, в това, което е необходимо за реалната полицейска работа”, каза той.

На въпрос дали премиерът Бойко Борисов е знаел за решението на финансовия министър да ореже социалните придобивки при пенсиониране на МВР служителите, Горанов каза, че Борисов знае всичко, което се случва в правителството.

По отношение на протестните действия на полицаите, Горанов смята, че е нормално да има външно проявление, защото се посяга на част от техните привилегии. По неговите думи „такъв тип дебати са полезни за обществото”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама