Започна проверка на речни корита и язовири в Благоевградско

22:56, 06 ное 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На територията на област Благоевград започнаха проверки за техническото състояние на речните корита и язовирите. Тя е назначена от губернатора Бисер Михайлов.

В началото бяха проверени язовирите по поречието на реките в общините Гоце Делчев, Якоруда и Белица. Днес проверките са на територията на община Хаджидимово, а в понеделник и вторник ще бъдат обходени речните корита и язовири в общините Гърмен, Сатовча, Банско и Разлог.

Проверяващата комисия е с председатели заместник - областните управители Асим Адемов и Анна Бистричка. В нея участват още експерти на Областна администрация, Басейнова дирекция, Напоителни системи, Областно пътно управление, Изпълнителна агенция по горите и др.

Комисията ще следи за проводимостта на речните легла, състоянието на системите и съоръженията за предпазване от вредното въздействие на водите – защитни диги, корекции на реки и отводнителни системи. Освен това комисията ще провери наличието и състоянието на локални системи за оповестяване на населението в непосредствено застрашените населени места, както и реда за информиране, при необходимост.

Планови проверки на техническото състояние на водоемите и проходимостта на речните корита се извършват два пъти годишно - пролет и есен, като комисията прави преглед на всички водоеми по поречията на реките с цел предотвратяване на риска от наводнения, а резултатите се вписват в протоколи и при констатирани несъответствия се издават предписания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама