Родерик Мур: България трябва да плати на американските компании

23:11, 06 ное 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната инвестиционна общност може да почувства нестабилност, ако България не погаси просрочените си плащания към американските енергийни компании до края на месец ноември, каза временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Родерик Мур в ефира на БНТ. Според него това ще навреди и на страната ни.

„България е поела договорни ангажименти към тези компании. Те следва да бъдат изпълнени”, отбеляза той. Според Мур американските компании се придържат към най-високите етични стандарти, защото са задължени от законодателството на САЩ.

„Контур Глобал Марица Изток 3” е една от най-големите американски инвестиции в България, която е подплатила подписаните договори със стотици милиони инвестиции, каза той и допълни, че компанията не би направила това, ако е нямала гаранция за възвращаемост през годините.

Относно критиките на премиера Бойко Борисов към Америка, Мур каза, че е имало доста спекулации и загриженост около изказването му. „Той не каза нищо, което да не ми е казвал лично”, подчерта Мур и допълни, че премиерът ни е допринесъл много за двустранните отношения.

„Приемам коментарите му за добронамерени с оглед разрешаване на определени въпроси”, защото неговата работа е да се грижи за българските интереси, каза той.

По неговите думи сред българите има усещането, че съдебната система рядко раздава правосъдие бързо и справедливо, защото една прослойка е над закона и ако имаш връзки си недосегаем. Това създава опасност за демокрацията в институциите.

За страната ни посланикът на САЩ каза, че „България е прекрасна страна с чудесни хора”. Според него доста българи са скептични към САЩ и това е подхранвано от „безотговорни медии и политици”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама