Ремонтът на възрожденските къщи в Шумен е почти завършен

08:20, 08 ное 15 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До две седмици ремонтът на четирите възрожденски къщи в Шумен - “Д-р Верби”, “Бучевинови” и “Баба Райна” и “Сребровата къща”, ще бъде завършен. Това каза Topnovini.bg зам.-кметът по стопанските въпроси и икономическо развитие Митко Киров.

 „Има около 10% работа да се довърши, като това са козметични неща”, каза Митко Киров.

Проблемът с покрива на „Сребровата къща” вече е отстранен, а каратаванът в сградата е укрепен. В някои от стаите върху него е поставена почистената стара дървена облицовка, други пък са направени с нови гипсови тавани.

Къщата има по четири стаи на всеки етаж, в които са подменени подовете, а паркетът е изциклен. Дограмата е почистена и обновена. След приключването на ремонта, в помещенията ще бъдат поставени лакираните стари шкафове, както и новата мебелировка, купена по проекта.

Стените са боядисани и ще бъдат изрисувани от шуменския художник Дончо Иванов. Отвън също привършва работата по измазването и украсата на къщата.

Стойността на ремонта на четирите сгради е 300 хил. лв. по проекта “Оттука започва България”, финансиран от Оперативна програма “Регионално развитие”.

През месец февруари тази година бяха отпуснати още 60 хил. лв. от бюджета на Община Шумен за четирите възрожденски къщи с аргумента, че проектът за обновяване на сградите е правен през 2011 г. и се оказало, че има проектантски пропуски.

В последствие през август  допълнителните разходи по къщите бяха увеличени с още 147 500 лв. без ДДС за спасителни и укрепителни дейности на къща “Братя Среброви”. Проблемната сграда имаше нужда от изцяло нова носеща конструкция, което наложи изграждането на нов метален скелет за укрепване на къщата.

След окончателно приключване на ремонтите на четирите стари къщи, те ще оформят Възрожденски комплекс, който ще предлага на посетителите различни атракции.

Новите мебели и вещи за вътрешното оформление на комплекса са на склад в Общинското предприятие по туризъм.

Ретро фото е сред атракциите, които ще се предлагат на шуменци в обновените възрожденски къщи. Над 130 костюми са купени и стоят на склад от година.

Туристите ще могат да се снимат в български, турски и руски военни униформи, с национални носии и дрехи на градска госпожа от епохата на Възраждането.

Проектът „Оттука започва България“ включва работа по НИАР „Мадара", Шуменската крепост, възрожденските къщи по ул. „Цар Освободител“, водната каскада до Младежкия дом.

Според Митко Киров каскадата ще бъде пусната. В нея вече е положена замазка, която да спира изтичането на вода от съоръжението.

Сложени са и стълбовете за осветление по стълбите към паметника, но остава то да бъде включено към електрическата мрежа, допълни зам.-кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама