Властта ще преразгледа орязването на привилегиите в МВР (допълнена)

10:19, 08 ное 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Властта ще преразгледа текстовете от бюджета за 2016, в които се орязват социалните привилегии на служителите в сектор "Сигурност". Това стана ясно след среща в МВР на синдикатите в сектора, вътрешния министър Румяна Бъчварова и председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, предаде репортер на София  Topnovini.bg.

"Предложенията за законодателни промени, касаещи социалния пакет на служителите в МВР, ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне още в началото на следващата седмица", обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова.

"Това, което се разбрахме е да оттеглим текста и да започнем разговори още от понеделник с представители на синдикалните организации и с работна група, формирана от комисии в парламента", допълни председателят на финансовата комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Стоянова допълни, че внесеният законопроект за Бюджет 2016 би могъл да бъде подходящата законова норма, в която да се включат взаимно одобрените нови текстове. Тези нови текстове щели да покажат начало на реформата в МВР.

Вътрешният министър поясни, че на срещата не е обсъждано в детайли това кои текстове ще бъдат обсъдени първи.

"Следим да видим какъв е протестът. Той е организиран по законовия ред и участието в него не в проблем. Надявам се нашите служители да проявят своята отговорност и да защитят своите основателни искания", допълни тя като заяви, че, въпреки постигнатия консенсус, протест ще има.

Бъчварова заяви, че министърът на финансите е бил информиран за това отстъпване още на заседанието на Министерския съвет тази сряда, когато премиерът Бойко Борисов заяви, че част от предложенията се оттеглят. Тя каза още, че над 1000 души са подали документи за пенсиониране още преди да бъдат внесени новите предложения по закона. По думите й след внасянето на промените молби за напускане са подали около 500 души, което било "по малка бройка, отколкото в предишните години са напускали МВР".

"Днешният разговор е едно сближаване на позициите ни със синдикатите, бих казала, че в много голям успех", каза вътрешният министър и допълни, че разговорите са закъснели малко, защото текстовете не били напълно ясни.

Бъчварова добави, че МВР е длъжно да направи проверка на всички служители, които до момента са участвали в протестите, най-вече на тези, "които смутиха голяма част от гражданите и от колегите си".

"Ако има такива, по етичния кодекс на МВР, тези хора трябва да получат съответните административни дисциплинарни наказания. Не може да правим проверка по повод на един статус на нашата служителка Анна Витанова, а да не правим проверка при такива случаи. Това е част от дисциплината в МВР", допълни Бъчварова.

След срещата Галентин Грозев от синдикат "Сигурност" заяви, че е доволен от развоя на събитията. Той допълни, че засега се замразяват стачните действия през следващата седмица, но само ако действително започне обсъждането на проблемните текстове.

"Протест днес ще има.Призовавам колегите да излязат и да покажат твърдата си позиция. Нали знаете имаше един филм "Москва не вярва на сълзи"- и при нас е така. Много пъти сме били лъгани, затова, докато не видим, че раговорите започнат да се превръщат в действия, ще сме в стачна готовност", допълни Грозев.

Националният на протест на служителите от сектора за сигурност започва точно в 13:00 часа в цялата страна. В столицата органите на реда ще се съберат пред Народното събрание.

Това е вторият ход назад на управляващите. След като в понеделник те се отказаха от по-сериозно съкращаване на социалните придобивки и оставиха намаляването на 20-те заплати при пенсиониране само за новопостъпващи и на годишния отпуск, служителите в сектора не спряха с протестите през цялата седмица в цялата страна. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама