Европейският полицейски съюз: Кабинетът планира смъртоносен удар за служителите

10:46, 08 ное 15 25 518 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският полицейски съюз (ЕПС) подкрепи протеста на служителите в сектор „Сигурност” у нас и обвини правителството, че готви смъртоносен удар за работещите там. Позицията им беше предоставена на медиите от СФСМВР.  

Според президента на Европейския полицейски съюз – Герит Ван де Камп с действията си кабинетът застрашава националната и европейската сигурност.

София Topnovini.bg публикува пълния текст на съобщението:

Европейският полицейски съюз (ЕПС) отбелязва, че планът на правителството за колективно намаляване на трудовите доходи на целият сектор „Сигурност“ в България е бедствен за националната и Европейската сигурност.

Изтеклите предложения на правителството за условията на труд (заплати и отпуска) създадоха вълна от възмущение и гняв сред служителите, работещи в сферата на сигурността в България. Взетото решение, без да е консултирано със синдикатите, бе предоставено за одобрение от националния парламент.

Рисковете за (социалната) безопасност и здравето на полицаите, пожарникарите, надзирателите и служителите в отбраната достигнаха до ръба на приемливите граници.

В неделя на 8 ноември 2015, българският синдикат СФСМВР организира огромен протест в София, където се очакват над 50 000 служители от сектор „Сигурност“. Полицаите, членове на националните полицейски синдикати, които са обединени в Европейският полицейски съюз (ЕПС) подкрепят тази демонстрация и изпращат ясно послание на Европа  „Стига вече!“.  Изморихме се и ни писна да служим и да сме „пушечно месо“ за жълти стотинки.  

Заради конфликтът с българските власти хиляди полицаи (както и пожарникари, надзиратели и военни) заплашват да напуснат. Полицаите често са на ръба на оцеляването с техните ниски заплати. Намаляването на доходите може да е (финансов)  смъртоносен удар за голям брой от служителите.

„Неразбираемо е, че Българското правителство предприема тези мерки за строги икономии, които представляват голяма заплаха за демокрацията и националната и Европейска сигурност“,  каза президентът на Европейския полицейски съюз – Герит Ван де Камп.

По отношение на сигурността, Европа се намира в изключително смутни времена. Не само като (потенциална) цел на терористични атаки, но и изправена пред необходимостта да се справи с проблемите на много бежанци. Развръзка, за която Европа не е подготвена достатъчно. Развръзка, която повишава риска и заплахите за полицаите, които са в опасност. Това изисква много повече капацитет за разследване и наемане на физически и психически здрави полицейски служители.

Това, което липсва на Европейско политическо ниво по въпросите свързани със сигурността, са ключови структурни реформи, които трябва да бъдат предприети и да са насочени към рисковете, на които са подложени служителите, без да споменаваме лошите условия на труд, които ги съпътстват. 

Нашата професия натоварва психиката и изтощава физиката.  Излагането на заплахи от насилие е директна атака върху здравето на нашите колеги в полицията. Виждаме, че все повече и повече полицаи са буквално болни от стрес и изтощение.

Полицаите в Европа трябва най-малкото да бъдат способни да разчитат на Европейските институции, част от чийто дълг е да се грижат като добър работодател и са способни да предоставят необходимата лична грижа, докато се създава необходимата рамка за безопасност.  

„Големият отлив на полицейски служители ще има катастрофални последици за сигурността и безопасността на България и Европа, а и за управлението бежанската криза“, каза ван де Камп.

Като президент на Европейският полицейски синдикат, ван де Камп твърдо настоява Българското правителство и парламент да не въвеждат никакви мерки/планове за ограничения, които могат да имат огромни последици и да застрашат сектор „Сигурност“ на национално и Европейско ниво. Той призова също така, Европейските институции да осигурят необходимите (финансови) ресурси за България, за да осигури справедливи условия на труд, доходи и лична защита за полицейските служители и заетите в сектор сигурност.

Президентът на ЕПС, Герит ван де Камп заявява, от името на членуващите полицейски синдикати от Холандия, Германия, Сърбия, Испания, Литва, Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Австрия и Молдова,че подкрепят провеждането на огромен протест на 8 ноември 2015г. в София. Изразяваме нашите големи притеснения за това развитие, начинът по който е взето това решение и негативните последици, които може да има за сигурността и безопасността в България и Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама