830 години от въстанието на Петър и Асен отбеляза Велико Търново

14:20, 08 ное 15 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Празненствата започнаха в 10:00 часа с историческа възстановка на средновековен народен събор, средновековно въоръжение, занаяти, кухня в двора на църквата-музей „Св. Димитър Солунски“.

От 11:00 часа по повод  830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава бе показан миниспектакъла „Стражниците на Търновград“, след което се състоя Тържествено шествие от пл. „Цар Асен І“ до църквата „Св. Димитър Солунски“, където бе представен Театрален спектакъл „Асеневци“ – адаптация, от репертоара на МДТ „Константин Кисимов“, с участието на клуб „Традиция“.

„Велико Търново отново е сърцето на България. От тук започват най-славният столичен период на хилядолетния град Търнов. Възстановена е Търновската архиепископия, което после довежда до основаването на Българската патриаршия. Династинята на Асеневци дава блясък и слава, които градът ни пази до днес. Неслучайно той бива наричан Трети Рим и Втори Константинопол”, подчерта кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на словото си в храма „Св. Димитър Солунски”.

Кметът на старопрестолния град изказа благодарности на хората, които се грижат за проучването, опазването и съхраняването на богатото културно-историческо наследство, на академичната общност за научно-изследователската работа. „Благодаря и на всички, които се гордеят с миналото ни и работят за нашето по-добро общо бъдеще”, каза от трибуната Панов. 

Отслужен бе Благодарствен молебен от Великотърновския митрополит Григорий и прозвучаха  църковно-славянски песнопения на квартет за църковно-славянски песнопения „Ангелски гласове“ към катедрална църква „Рождество Богородично“.

В 14:00 ч. бе  валидиран пощенски блок, посветен на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава в Музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама