Свършват местата на старозагорските гробища

15:43, 08 ное 15 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свършват местата на старозагорските гробища. До година-две общинският гробищен  парк в близкото село Хрищени ще е пълен и няма да има къде да се погребват покойниците, алармираха старозагорци.

Само 6 дка са свободните терени от общо 700 , върху които е разположен гробищният  парк, създаден през далечната 1974 година.

Годишно тук се погребват над 1200 души и местата намалавят главоломно. В момента се използуват  неплатени  терени, но и те стават все по-малко.

Няма решение и за изграждане на съоръжение за кремация, което би намалило нуждата от гробове. Такова предложение е било обсъждано от предишни Общински съвети, но до действащо решение не се е стигнало. Идеята обаче за стена, където да бъдат поставяни урни с кремирани в София покойници е възприета. Даже има готов проект, но заради сумата от  50 000 лв. нужни за изграждането й, реализацията е отложена във времето.

В двете по-малки гробища, в кварталите "Зора" и "Кольо Ганчев",  свободните места също  били на свършване.

Заговори се, че община Стара Загора ще прави нов гробищен парк в землището на село Богомилово. Според специалистите този в Хрищени, повече няма накъде да расте, тъй като подходящи за отчуждаване терени в района няма. Работи се по проект за нов гробищен парк върху общинска земя с първоначалната площ  около 200 дка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама