Искат оставката на Петър Диков за висящото кръстoвище на „България“ (снимки)

17:38, 08 ное 15 25 417 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправителствената организация „Спаси София“ поиска оставките на главния архитект на София Петър Диков и на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов. Причината е готвеният проект за висящо кръгово кръстовище на бул. „България“ и бул. „Гешов“, чието изграждане трябва да започне до края на годината.

„Трябва да има кръстовище на две нива, но настоящият проект не разрешава проблемите на нито на пешеходците, нито на велосипедистите, нито на градския транспорт, дори и на автомобилното движение“ обясни за София Tonovini.bg Христо Илиев от „Спаси София“.

Той обясни, че Любомир Христов не трябва да бъде преназначен, защото във всички свои проекти давал приоритет на автомобилното движение.

Според „Спаси София“, висящо кръгово кръстовище звучи европейски, но само ако то помага на различните видове транспорт. В случая с кръстовището на булевардите „България“ и „Гешов“, е помислено само за автомобилите, като дори нямало да се облекчи трафика, смятат младите активисти.

„Внесени са 120 жалби във виртуалното деловодство на Столичната община срещу кръстовището, но общината отказва да комуникира с неправителствените организации. Данните за този проект са от 2008 година. Самият проект също датира от тогава и е изключително остарял и неадекватен за настоящата ситуация“, обоснова се още Илиев.

До сега „Спаси София“ е искала оставката на главния архитект няколко пъти. Една от причините е некачествената реконструкция на пешеходната зона от бул. „Витоша“.

„Конкретно за Витошка нямаме никакъв резултат, дори една приятелка онзи ден си счупи крака именно заради неправилно подредени плочки. Друг пример е трамвайното трасе по бул. „България“, за което поискахме достъп до информация от общината. Те не ни отговориха, ние ги осъдихме да ни дадат информация, която обаче те ни дадоха след изборите“, разказа още младежът.

По думите му Петър Диков налага собственото си „авторитарно мнение“, като понякога се опитва да „напипа обществения пулс и популистки да се откаже от някои проекти, но като цяло развива града за автомобилното движение“.

На демонстрацията бяха поканени представители на всички политически групи, които попадат в новия общински съвет. На място дойдоха само опозицията- БСП и неуспелият кандидат за кмет на София Георги Кадиев.

„Според мен и двамата са за уволнение по различни причини и днес е поредната. Това, което аз видях като проект за това кръстовище ми показа две неща. Първо, че има много забележки технически от страна на архитекти и второ, че е близо три пъти по-скъпо отколкото би трябвало да бъде. Това означава, че се готви корупионна афера за пореден път“, обоснова присъствието си Кадиев.

Той подчерта, че вече няколко пъти е искал оставките на Диков и Христов, но резултат няма. По думите му дори водел съдебни дела със зам.-кмета по транспорта. Христов го съдел за обида, защото Кадиев го нарекъл „корумпиран“.

„Диков не си подава оставката, защото човекът от Банкя го държи. Г-жа Фандъкова очевидно не може да се освободи от него дори и да иска, както не може да се освободи и от Христов. Според мен няма да има новоназначени в общината и в екипа на Фандъкова“, каза още Кадиев и допълни, че, за да подаде оставка Диков, първо трябва да бъде сменен премиерът Бойко Борисов.

„Смята, че за да имат искания за оставки, те имат своите доводи и от това, което разбрах от разговорите с тях най-малкото те се чувстват обидени от това, че не намират никаква ответна реакция от страна на архитект Диков и от страна на Любо Христов, така че тези млади хора най-малкото искат да бъдат чути и тяхното мнение да бъде коментирано“, каза Милка Христова от столичното БСП.

Проектът за висящото кръгово кръстовище ще струва между 22 и 25 млн.лв. Изграждането му трябва да започне преди края на годината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама