На БСП им трябва някой като Цветанов, смята Валерия Велева

18:56, 08 ное 15 / Политика 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цветан Цветанов е човек, който носи най-силните организаторски качества, другите партии нямат такъв. Огромна част от победата на ГЕРБ се дължи и на организационните му качества. Цветанов познава структурите в детайли, проблемите, семействата им. Би трябвало БСП и другите партии да имат човек като Цветан Цветанов. Това заяви на пресконференция изпълнителният директор на Институт за стратегии и анализи (ИСА) Валерия Велева. Днес институтът представи втория си месечен анализ „България след местните избори 2015”.

„Безспорният победител в тези избори е ГЕРБ, никой друг няма право да се кичи с лаврови венци“, добави Велева.

Тя посочи, че няма социална база за предсрочни избори, защото няма никаква алтернатива на ГЕРБ- „нито БСП е готова за предсрочни избори, нито РБ“.

По думите ѝ победата е много опасна за ГЕРБ, защото партията се нагърбва с тоталната отговорност в държавата и вече не може да има никакви оправдания за нищо.

„За сектор „Сигурност“ прогнозирахме това, което се случи днес. Разглеждаме варианти как би реагирал премиерът в тази драматична ситуация. За смяна на военния и вътрешния министър, казахме, че това няма да се случи. Силово да се разреши тази ситуация и това казахме, че няма да се случи, и не се“, обясни изпълнителният директор на ИСА.

Според Велева, ако реформата в МВР беше направена в условията на диалог, нямаше да се стига до протести. Тя подчерта, че партиите в ляво вървят по отъпкания път на партиите в дясно, а България има крещяща нужда от левица, от ляв лидер.

Тя не вижда шансове за единна лява президентска кандидатура. Освен това не очаква ГЕРБ да номинира Росен Плевнелиев за втори мандат.

„В следващите месеци БСП ще влезе в цикъл на отчети, които се превръщат във вътрешна битка. Ще се търсят виновници, но се съмнявам партията да проведе истинския разговор, който трябва да проведе за загубата на изборите. Толкова слаба левица не е имало в последните 25 години. При следващи избори тя ще падне още повече”, смята Велева.

Калоян Методиев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е съавтор на анализа на ИСА коментира, че страната е навлязла в управленски застой, спиране на реформите, липса на каквито и да е реформи.

„Една година след конструиране на правителството, няма сектор с подобрени финансови параметри. Говори се за 4 реформи, от които няма резултати. След местните избори не се почувства удовлетворение от победата, наблюдаваме разочарование от изборния процес, загуба на доверие”, каза той.

Методиев обърна и сериозно внимание на сектор енергетика. По думте му анализът на института показва, че следващият сектор, от който може да се очакват социални протести и напрежение е енергийният сектор.

„НЕК затъва със скорост от 1,7 млн. лв. на ден. Спасителните мерки закъсняват, държавата не действа. Не е само НЕК, а и високите цени на тока, нерешените проблеми с ВЕИ-та, топлофикациите в страната, които продължават да генерират дългове, спрени проекти в сферата на газопреноса. Ако не се вземат спешни мерки, това е една бомба със закъснител”, предупреди още той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама