Представят книгата на Мадлен Алгафари „Чувствам, следователно съм” в Русе

07:25, 09 ное 15 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Представянето на книгата на Мадлен Алгафари „Чувствам, следователно съм” в Русе ще бъде на 13 ноември, петък, в РБ „Любен Каравелов“ от 17.30 часа. Като част от ноемврийския културен афиш на институцията, представянето на тази книга ще доближи русенския любител на интересното и съдържателно четиво до света на един от най- известните и модерни български психолози Мадлен Алгафари, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Авторката търси нов ракурс към душевността на модерния човек от 21-то столетие, който на базата на своя исторически опит и преживяната еволюция е загубил умението да изразява автентичната си същност. Отдалечава ли се съвременният „играещ човек” (homo ludens) от себе си и от закодираните белези на своята природна същност? От какво боледува претовареният с информация ум на съвремието? Разпознаваем ли е индивидът в огромния океан от търсещи своята автентична същност себеподобни?

Вярна на своя усет за много фин психологически реализъм, Мадлен Алгафари вплита в повествование нещо много оригинално- тя се опитва да разсъждава от съвсем различен ъгъл върху максимата на Рене Декарт „Мисля, следователно съществувам”, за да изведе една своя естетика в спора с бащата на философската наука Декарт, известен още под псевдонима Картезий.

Книгата е своеобразен калейдоскоп от преплетени архетипи, митология, проникновени сблъсъци на метафизиката на човешките чувства и, разбира се, модерен реализъм. Четивото е амалгама от различни и много известни историко-философски персонажи, като библейската жена Ева, Прометей, Пандора, Малкия принц на Екзюпери, Пинокио. Всички те ни карат да преминем през „чистилището”  на потопа на 21-ви век, за да се „намерим” в собственото си, ново време.

Авторката ще сподели интересни моменти от работата си над аудиоварианта на изданието, който издателите подготвят като илюстративен материал на описаните по-горе сюжетни и литературни особености на книгата. В звуковите препратки към читателското въобръжение са включени 36 природни стихии, за които Мадлен ще разкаже на русенските си почитатели.

Мадлен Алгафари е психолог, психотерапевт, писател и  режисьор. Завършила е психология в СУ „Св. Климент Охридски“ и следдипломна специализация по Неорайхианска аналитична психотерапия. Член на Българско Неорайхианско Психотерапевтично Дружество, член на съюза на учените в България, член на Европейската асоциация по психотелесна терапия, член на Българска Асоциация по Психотерапия. Председател на борда на Българския Институт за Психотелесна Психотерапия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама