Тръгва делото срещу Веселин Марешки

08:09, 09 ное 15 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окръжният съд във Варна ще гледа делото по обвинение за изнудване срещу бизнесмена Веселин Марешки и Красимира Колева. Според внесения от прокуратурата обвинителен акт двамата са поискали 10 хил. лева от наемателя на пицарията "Ред Хот" Асен Миланов и са повредили и унищожили част от имуществото му на ул. "Студентска". Нанесените щети са за близо 15 хил. лева. Срещу Марешки има и повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Скандалът между двамата стана пред пицарията на 15 октомври 2014 г.

По обвинението за изнудване законът предвижда от 5 до 15 години затвор, глоба от 5 хил. до 10 хил. лв. и конфискация до ½  на имуществото. Обезпечаването на евентуална осъдителна присъда стана причина прокуратурата да поиска запор върху сметки и имущество за общо 13,6 млн. лв. на бизнесмена, който според държавното обвинение за няколко месеца е прехвърлил дяловете си в близо 100 фирми на свои роднини. Апелативният съд във Варна обаче допусна възбрана само върху ограничено вещно право на строеж на сграда в местността "Ален мак".

В момента Марешки е с мярка за неотклонение "парична гаранция" от 20 хил. лева, а Колева – от 1000 лева. Повече от 40 души са призовани като свидетели в процеса, за който има определени три дати за съдебни заседания.

По делото за изнудване на бизнесмена Асен Миланов, наемател на пицария "Ред Хот”, Веселин Марешки бе привлечен на 18 май т.г., когато прокуратурата му наложи втора поред забрана за напускане на страната. Това неочаквано постановление сложи началото на една безпрецедентна рокада във Варненския окръжен съд. В момента на обжалване на прокурорския акт дежурен съдия за периода 22-29 май бе Красимир Гайдаров. Председателят на Наказателното отделение в магистратурата, Иваничка Славова, случайно или не, промени и размести направения и обявен още в началото на годината график на магистратите, при условие, че съдия Гайдаров бе на работа и не бе заявявал отпуск по болничен.

Така делото попадна в ръцете на съдия Марин Атанасов, който с определение от 25 май отмени за втори път забраната за напускане на страната на Марешки, въпреки представената от прокуратурата секретна справка, че обвиняемият има намерение да смени местоживеенето си в друга държава. "Случайно" разпределеният съдия обаче намери справката за "абстрактна". Като "недостатъчен" той определи мотива на държавното обвинение, че за престъплението "изнудване" законодателят е предвидил лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Твърде странни са и обстоятелствата около отмяната на първата забрана на Марешки да напуска страната, която е от 2 декември 2014. Тогава дежурен съдия отново бе Красимир Гайдаров. Адвокатите на бизнесмена обаче изчакаха и пуснаха жалбата си на 5 декември и така тя попадна в ръцете на съдия Мая Нанкинска. Още в същия ден магистратката обезсили забраната, като направи недопустимо произнасяне по същество на делото, и редуцира гаранцията на Марешки от 100 хил. на 20 хил. лева. Така законът, в лицето на съдия Мая Нанкинска, намери, че 20 хил. лева и отмяната на забраната за напускане на страната са адекватна мярка за престъпление, за което се предвижда затвор от 5 до 15 години, глоба до 10 хил. лева и конфискация на половината имущество.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама