Бойко Ноев: Рязането на бюджета не е реформа, затова правителството падна на колене

08:22, 09 ное 15 / Политика 25 495 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не може държавата да каже - ей тарикат я ела тука, какви са тези отпуски, които получаваш?  Не може така да се разваля договорът с полицаите, който е подписан при постъпването им. Това каза в ефира на бТВ по повод полицейските протести бившият министър на отбраната в правителството на СДС Бойко Ноев.

„Рязането на бюджета не е реформа. Правителството е поставено на колене, заради грешката която допусна. Премиера носи цялата отговортност, защото по негово разпореждане е дошло това наказание за тези дирекции в силовия сектор и за това се е стигнало до реформи, финансовият министър сам го обясни“, каза Ноев.

По думите му премиерът Бойко Борисов не е посредствен човек, но готвената реформа в МВР, която доведе до недоволство на служителите от сектора за сигурността, е грешка, която ще се отрази върху неговия авторитет.

„Една от причините полицията да не е ефективна е, че те нямат технически средства. Като нямаш обувки и униформи как да разкриваш престъпления и да помагаш на хората. Консултативният съвет утре трябва да реши как да повиши финансите за сектор „Сигурност“, защото това ще реши проблема. Има политически автогол и, за да излезе Борисов силен от тази систуация, той трябва признае публично собствената си вина“, коментира още експертът.

Бойко Ноев посочи, че единственият начин, по който може да се реши проблема в сектора е ако се помисли мащабно, а не като за „отделни феодални имения“.

„Военните стискат зъби. Те са цивилни и не говорят иначе са на улицата. Възмутителното е, че министър Ненчев ще прави корабостроителница. Армията ходи боса и гола по границата, нямат с какво да се придвижват, а ние ще строим кораби. Това е абсурд“, каза Ноев.

Той коментира и ситуацията с бежанскитре потоци. Според него проблемът с бежанците трябва да се рзглежада като проблем на цяла Европа. По думите му ако Германия рухне, рухва и целият Европейски съюз.

„Българските политици напоследък създават впечатлението, че потокът който ни предстои не може да бъде избегнат, което не е така. Премиерът не може да каже- предаваме се, това не е нормално. Вярно е, че нямаме ресусрс, който да защити границата. Войската не е обучена и не е добре финансирана, за да се справи толкова голяма бержанска вълна. Но трябва да се мисли алтернстива“, каза още той.

Бившият министър на отбраната  допълни, че ресурси за МВР могат да се намерят по два начина- или да се изтегли кредит, или да се повишат данъците. „Богатите трябва да дадат своя прнос към бюджета“, категоричен е той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама