Дервишко въртене ще учат в Стара Загора

09:01, 09 ное 15 / Любопитно 25 1326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Практически урок по дервишко въртене ще изнесе в Стара Загора Васил Тосев, единственият у нас дервиш от ордена Мевлеви. Демнстрацията ще се проведе в Регионална библиотека „Захарий Княжески”  в неделя от 11 часа. Таксата за участие е 10 лева.

Час по-рано ще има открита лекция-разговор с Васил Тосев. Той е  започнал с йога преди 16 г., когато бил тежко болен. През 2001 г. Васил за три месеца смъква драстично теглото си - от 105 става 58 кг и се спасява от планирана операция за поставяне на байпас на сърцето. 13 години след това Тосев продължава да поддържа своите 58 кг и в момента е учител по йога.

Васил Тосев е единственият българин, посветен за дервиш  в ордена Мевлеви в най-важния център на суфите - турският град Коня, където 700 години пребивават танцуващите танца Сема, който е духовно-мистичен ритуал. Според тях всичко във вселената се върти и пулсира – като почнеш от атома и стигнеш до планетите. Целта на медитативния танц е да спрат мислите в главата. Мисълта винаги има положителна посока или това е посоката, по която се движи часовниковата стрелка. Въртенето при дервишите е обратно на часовниковата стрелка, за да може мисълта да направи пауза. Докато тече танцът, въртящият се човек не съществува, не чува и не вижда нищо. Организатор на проявата е Нардно читалище „Родина 1860”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама