Глоба за политически лидер, наел хасковлийка на работа без договор

09:09, 09 ное 15 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инспекцията по труда глоби с 1 500 лв., а съдът потвърди санкцията на лидера на партия „Родина” и бизнесмен от Хасково Делян Делчев. Глобата е заради служителка в шивашката му фирма, която не е имала трудов договор.

Проверката е била на 23 юли. Към 9.30 ч тогава инспектори заварили гладачка, която обяснила, че няма договор. В 16:08:03 часа в инспекцията бил предоставен трудовият договор на гладачката, според който работното й време е от 8 до 17 часа на заплата от 380 лв.

От фирмата обяснили, че денят на проверката съвпада с първия работен ден на жената.

Инспекторите написали акт на бившия общински съветник и лидер на партия „Родина” – Делян Делчев.

От фирмата пък решили да обжалват наложената минимална глоба пред съда и наели за адвокат – бившият председател на Общински съвет Хасково Иван Иванов. Настоявали за отмяна на наказателното постановление. Едно от твърденията е, че жената не е била работничка, а е оглеждала цехът, за да прецени дали да започне работа.

Районен съд Хасково приема това за увъртане. Според съдия Даниела Николова жената вече е била допусната до работа, „а в момента на проверката дори и тя само да се е намирала в производствения цех, то е било единствено с цел да се определи конкретно работно място, а не въобще дали ще възникват и реално ще започнат да се осъществяват трудови функции, което вече е било факт”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама