Опозицията в Хърватия обяви победа на изборите

09:36, 09 ное 15 / Свят 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерът на опозиционната консервативна партия Хърватска демократична общност (ХДО) Томислав Карамарко обяви победа на парламентарните избори в Хърватия в неделя. Хърватската държавна телевизия ХРТ излъчи пряко в ефир неговото обръщение от предизборния щаб на партията, предаде ВВС.

"Можем да кажем, че победихме на парламентарните избори", заяви Карамарко и изрази увереност, че разликата между ХДО и основния й съперник - Социалдемократическата партия, ще нарасне с обявяването на окончателните резултати.

При около 70 процента от преброените бюлетини консерваторите печелят 61 мандата в 151-местния парламент, докато социалдемократите имат 53 места, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Държавната избирателна комисия.

Очаква се консерваторите да започнат преговори за формиране на правителство.

Карамарко подчерта, че "две трети от гражданите са гласували за промяна". В тази връзка той призова към сътрудничество "всички, които искат промяна, всички, които са готови да се борят за качествен живот в Хърватия", съобщава ТАСС.

„Победата ни донесе голяма отговорност да водим страната, която е в трудна ситуация“, заяви Карамарко.

Президентът на Хърватия Колинда Грабар Китарович в обръщение по националната телевизия отбеляза, че са известни само предварителните резултати, но поздрави "всички, които влизат в парламента, особено "Родолюбивата коалиция", предвождана от ХДО.

"Призовавам всички, които влизат в новия състав на парламента, да покажат своята отговорност и да поставят интересите на хърватската държава и народ над партийните интереси, да се съсредоточат върху интересите на държавата и на гражданите", каза Китарович. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама