Само Петко Арнаудов е подал оставка от БСП в областта, за другите става ясно до дни

13:13, 09 ное 15 / Политика 25 345 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Досега само един човек на ръководен пост в БСП в цялата Бургаска област е подал оставка след местните избори заради лошия резултат. Това е общинският председател на левицата в Царево Петко Арнаудов. Дали и други ще се присъединят към него, ще стане ясно до няколко дни. Това съобщи на пресконференция председателят на областния съвет на БСП - Бургас Николай Тишев.

„А дали ще има други такива актове – това не мога да гадая. Трябва да минат всички пленуми до четвъртък, а в събота ще има Национален съвет, където ще бъдат взети съответните решения”, заяви Тишев.

Областният лидер на БСП коментира, че не може да гадае дали и други ръководители в „столетницата” ще подадат оставки. От 1 януари левицата влиза в отчетно-изборна кампания и на практика всички ръководни органи в партията са в оставка – от председател на основна партийна организация до председател на Националния съвет. Според него на някои места колегите му мислили по въпроса кой да ги наследи и как да подготвят отчетно-изборната кампания, която не е лека.

Тази вечер ще се решава денят на пленума на БСП-Бургас. Но той ще бъде не по-късно от 12 ноември, четвъртък, тъй като до тази дата от централното ръководство на партията искат становищата на областните организации. Те ще бъдат разгледани на Националния съвет на 14 ноември.

Днес се провежда първо заседание по делото за жалбата, която БСП и нейни кандидати за общински съветници внесоха в Бургаския административен съд за нарушения по време на местните избори. Жалбата на левицата е обединена с други две – на Народен съюз и на БДЦ.       

Според БСП в избирателните списъци са вписани допълнително 1826 избиратели, а преди началото на изборния ден от Община Бургас са посочили само 11 избиратели, които имат право да бъдат добавени под черта. Констатирано е, че 592 души от тях не са получили удостоверение, че са гласували, след като са пуснали бюлетините, за да нямат право да извършат отново това на друго място, в друга община. В голяма част от протоколите пък няма отбелязани преференции. От левицата твърдят и че има неправилно отчитане на действителни и недействителни бюлетини.

От БСП смятат, че тези нарушения могат да изкривят крайния резултат на вота и са напълно достатъчни за касиране на изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама