Учители и общественици от шест областни града участват в похода "По пътя на Бедреддин"

13:41, 09 ное 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 70 учители и общественици от шест областни града участват в 19-я поход "По пътя на Бедреддин", чийто домакин тази година е Разград. Организатор на проявата е Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие", което от 30 години насам организира и похода „По стъпките на четата на Таньо войвода”. Събитието се осъществява със съдействието на Министерството на образованието и науката, община Разград, Историческия музей - Разград, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

19-ят поход "По пътя на Бедреддин" бе открит от председателя на КПД „Родно Лудогорие” д-р Анатолий Кънев. Той посочи, че от три години походът е превърнат в семинарни занятия, с участието на учители и общественици, тъй като според него темата "Бедреддин" е малко трудна за ученици. „Културата е поведение, а не думичка в речника, тя не прави разлика между етноси и политически партии”, каза още председателят на Културно-просветно дружество "Родно Лудогорие" д-р Анатолий Кънев. Той отбеляза, че през последните години вниманието на обществото е съсредоточено най-вече върху изборните резултати - местни и парламентарни, но по думите му е ще е добре всеки да се замисли, че частта, която минава през живота ни минава през духовността. Всяко поколение смята, че живее в най-трудното време, въпроса обаче е, че достойното изживяване на един живот минава и през пътя на културата, добави д-р Кънев.

Сред гостите на събитието бяха областният управител Галина Георгиева, кметът на общината д-р Валентин Василев, председателят на Общинския съвет Надежда Радославова, директорът на Регионалния исторически музей в града Иван Иванов и др.

Д-р Кънев призова гостите за по-голяма съпричастност и съдействие към всички хора на изкуството, които работят и се стремят да запазят ценностите и традициите. Той подари на областния управител, кмета и председателя на ОбС произведения с исторически факти от Лудогорието, а те от своя страна дадоха ясна заявка, че една от основните им задачи занапред е да подкрепят и да допринасят за развитието на културата в нашия край.

Първият ден от семинара продължи с лекция на проф. Христо Матанов на тема “Българите и българските земи по време и след османското нашествие”, а след обяд проф. Милко Палангурски ще изнесе лекцията “Българо- турските отношения от Освобождението до 1944 г.” Като част от събитието, в 17.30 ч. ще бъде представена книга за разградчанина Юксел Чаушев със заглавие „Тук на тази земя“. Утре ще се проведе разговор с главния експерт в МОН Христина Маркова на тема „Място и значение на извънкласните и извънучилищните дейности”. В работната програма на участниците е включено и посещение на Регионалния исторически музей и Археологическия резерват „Абритус”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама