Отложиха делото срещу Сергей Станишев за изгубените документи с класифицирана информация (обновена)

13:51, 09 ное 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийският градски съд (СГС) отложи делото срещу Сергей Станишев, предаде репортер на София Topnovini.bg. Софийската градска прокуратура връчи на адвоката на Станишев обвинителния акт за изгубените от него седем документа с класифицирана информация.  Съдът уважи искането на защитата и не даде ход на делото, защото не е изтекъл седем дневният срок, който адвокат Васил Василев има по закон, за да се запознае с постановлението на прокуратурата. Съдът насрочи следващото заседание за 15 декември, като се съобрази с графика и на Станишев, и на защитата му.

"В ролята на жалбоподател по това дело е "лоялният премиер". Ще преценим дали ще го разпитваме", заяви след заседанието адвокат Васил Василев. 

Припомняме, че бившия министър-председател и настоящ депутат в Европейския парламент Сергей Станишев е обвинен в изгубването на седем класифицирани документа по време на управлението му на страна в периода 04.11.2005 г. до 27.07.2009 г. До обвинението се стигна след като министър-председателят Бойко Борисов сигнализира, че липсват документи от канцеларията на Министерския съвет. Впоследствие се оказа, че седем от тях съдържат класифицирана информация.

На 28 септември т.г СГС прекрати делото и го върна на прокуратурата. Държавното обвинение обаче протестира пред Софийския апелативен съд (САС), който отсъди, че съдебното производство е прекратено незаконосъобразно, като е липсвала процесуална предпоставка за това, а протестът на прокуратурата е основателен. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама