Провеждат Седмица на диабета в Сливен

14:04, 09 ное 15 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За поредна година в Сливен се провежда Седмица на диабета. По случай Световния диабетен ден - 14 ноември от днес до 13 ноември Сдружението на диабетиците в Общината организира мероприятия под надслов „Диабет – утре може да си ти”, съобщиха организаторите на проявата. Пациентската организация през цялата седмица ще има дни на отворени врати в Центъра на Сдружението, които се намира в ДКЦ-2, каб.№74-Б. Центърът е отворен от 8:30 – 12:00 и 13:00 – 17:00 часа.

Доброволци на Сдружението ще измерват безплатно кръвна захар на лица в риск. Посетителите ще бъдат информирани за симптомите и усложненията от заболяването „Диабет”. На 13 ноември от 14:00 часа в залата на ДКЦ-2 ще се проведе тържествено събрание с членовете на Сдружението. Посланията, които организаторите отправят чрез инициативата, са: „Можем да спрем диабета, ако сме заедно – пациентски организации, диабетици, лекари, институции, бизнес”.

„Българските пациенти имат право на достъп до лечение, подобно на колегите си в другите държави на Европейския съюз”. „Никой не е виновен, че е болен от диабет. Никой не трябва да се срамува, че има диабет”. „Диабетът е диагноза, с която се живее пълноценно, стига да усвоиш правилата на контрола на кръвната захар”. „Всички диабетици имат право на равен достъп до лечение и профилактика, независимо в кой град или село живеят”. Пациентските диабетни организации са посветили усилията си на борбата с диабета и поставят акцент в дейностите си върху проблема и неговата социална значимост. Те осигуряват социална, информационна, емоционална и друга подкрепа и съдействие на пациентите с диабет, провеждат скринингови акции сред населението, обучения на пациенти, информационни и застъпнически кампании, подписки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама