Учители по география: Не ни принизявайте до музика и трудово

14:31, 09 ное 15 25 550 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учители по география в цялата страна протестират днес символично. Проблемът е орязването на часовете по техния предмет в новия учебен план, предложен от образователното министерство за обсъждане. Той предвижда в 11 и 12 клас географията да стане избираема и да отпадне от задължителната програма.

Педагозите се оплакаха и от неравнопоставено отношение между историята и география, като в момента съотношението между двете дисциплини е съответно 63 и 37 процента. В писмо до МОН те са поискали то да се промени на 62 и 38 на сто. Така, по думите им амбициите са скромни, а целите непретенциозни. Помолиха и да не се принизява географията до трудово обучение. Поискаха да имат поне толкова часове, колкото има по музика.

Учителите имат критики и към плановете за новите учебници. Според тях не може при същия брой часове както досега в материала за 5 клас да се включат два нови континента – Африка и Австралия. Нямало диференциация и между учебниците в „Южен Сливен и Северен Ямбол от големия Пловдив“.

Според тях децата са прекалено натоварени и не е нормално да се иска в 5 клас те да знаят какво е пазар, стока и печалба.

Възмутиха се още, че часовете по първи чужд език са със стотици повече от тези по български.

Отношенията с министерството описаха като „монолог, граничещ с натиск“, а според някои е държавна тайна кой изработва учебните планове – не било българска работа, а вероятно се спускат от Америка, Турция, МВФ, Световната банка или някой друг заинтересован.

Протеста си обясниха така: Важно е утре децата да не търсят Малко Търново до Велико Търново, защото тези деца утре ще управляват страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама