Два русенски отбора се борят за място на най-престижното кулинарно състезание в света

15:12, 09 ное 15 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Два отбора от професионални готвачи ще представят град Русе на Националната квалификация на най-престижното кулинарно състезание в света Bocuse d’Or - витрина на най-новите кулинарни тенденции в световен мащаб. Тя ще се проведе на 11 и 12 ноември в Интер Експо Център София, стана ясно днес.

По регламент отборите, участници в състезанието, се състоят от кандидат – професионален готвач, навършил 23 години към датата на финала на състезанието, асистент – не по-възрастен от 22 години към датата на финала на състезанието, и треньор. В първия русенски отбор ще се състезават шеф Петър Атанасов – главен готвач на ресторант „Левента“, член на Клуба на професионалните готвачи – Русе, като кандидат, и Юлиян Любенов – готвач в ресторант „Левента“, член на Клуба на професионалните готвачи – Русе, и възпитаник на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, като асистент. Във втория русенски отбор ще се състезават Сали Али – готвач в ресторант „Опиум“, член на Клуба на професионалните готвачи – Русе и възпитаник на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, като кандидат, и Веско Георгиев – ученик от XII А клас, специалност „Кетъринг“, на Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе, като асистент.

Треньор на двата отбора е шеф Живко Димитров – член на Клуба на професионалните готвачи и на Българската асоциация на професионалните готвачи.

Тазгодишното кулинарно състезание поставя акцент върху аромата, вкуса и дегустацията и има за цел да насърчи разнообразието в кулинарното наследство. Отборите ще приготвят по оригинална рецепта - рибно ястие с калкан и с 3 гарнитури и сос за 10 човека – 8 порции за дегустационното жури, сервирани в презентационни чинии, и 2 порции за презентация и за официална снимка, също в презентационни чинии;, както и месно ястие с пиле „Лабъл Руж“ и с 3 гарнитури и сос за 10 човека – 8 порции за дегустационното жури, сервирани на огледало, и 2 порции за презентация и за официална снимка, в презентационни чинии.

Отборите ще бъдат оценявани от 8 - членно жури. Максималният брой точки за вкус ще е 40 т., а за презентация на плато и чиния – 20 т. При случай на равенство, ще се вземат предвид 20-те точки, давани от комитета, отговарящ за кухните (методи, чистота и правилно използване на продуктите).

Всеки отбор ще разполага с 5 часа и 35 минути за приготвяне на двете ястия. При повече от 3 минути закъснение във времето отборът ще се наказва с по 1 точка от всеки член на журито. Състезателите могат да бъдат наказвани и за неуважение към публиката – с 25 точки, ако не успяват да работят с лице към нея.

Победителят, един за всяка държава, ще участва на Европейската селекция на 10 – 11 май 2016 г., в гр. Будапеща, Унгария. В квалификационните кръгове около 600 държави от цял свят се борят за място на финала,който ще се проведе през м. януари 2017 г., в гр. Лион, Франция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама