Лидер на „Ислямска държава“ убит в Кайро

15:38, 09 ное 15 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Египетската полиция съобщи, че е убила високопоставен джихадист от „Ислямска държава" в столицата Кайро, който бил замесен в поредица от атаки, включително убийствата на хърватин и американец, съобщава агенция AFP.

В изявление на египетското вътрешно министерство се посочва, че Ашраф Али Али Хасанейн Ал Гарабли е бил застрелян в престрелка, след като полицията се е опитала да го арестува.

„Той е усетил полицията и започна да стреля в опит да избяга,“ съобщи египетското вътрешно министерство. „Полицията отвърна на огъня и го уби.“

Хасанейн е бил един от най-издирваните терористи в страната, като бе включен в полицейския бюлетин с издирваните лица още през януари 2014 г., месеци след като клетка на „Ислямска държава" засили дейността си на Синайския полуостров.

Той също е бил замесен в атентата срещу италианското консулство в Кайро през юли миналата година.

Полицейски представител е заявил пред „Франс прес", че той е бил дясната ръка на Хишам ал Ешмави, бивш командос, който се смята, че е ръководил поредица атентати и покушения в Кайро за местна ислямистка групировка, която се врече във вярност на „Ислямска държава" през ноември 2014 г., което накарало Ешмави да я напусне, с което пък Хасанейн останал един от основните главатари на групировката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама