Потвърдиха доживотните присъди за двойното убийство край р. Камчия

16:44, 09 ное 15 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За трети и последен път Варненският апелативен съд потвърди доживотните присъди на четиримата подсъдими по делото за двойното убийство край река Камчия, на Димитринка Пекова (27 г.) и Венцислав Евтимов (48г.)., извършено през април 2007 г. Управителят на "Трансинс рециклираща компания" Николай Николов, административният директор на компанията Ганислав Начев, охранителят Мартин Стоименов и неговият приятел Илчо Адамов ще чуят за пореден път решението на втората съдебна инстанция, с което се потвърждава доживотната присъда на всеки един от тях, произнесена за първи път от Варненския окръжен съд(ВОС) през 2011 г. Тези наказания бяха потвърдени два пъти на втора инстанция от Апелативния съд във Варна, (последният път през юни 2014 г.)

През октомври 2011 г. ВОС призна вината на четиримата подсъдими затова, че на 16 април 2007 г. Ганислав, Илчо и Мартин в съучастие като съизвършители помежду си и с Николай Николов, като подбудител и помагач, в близост до с. Кичево, Варненска област първо отвлекли, а по-късно в района на с. Круша умъртвили Димитринка Пекова и Венцислав Евтимов по особено мъчителен за жертвите начин и с особена жестокост. ВОС оправда всеки един от подсъдимите в това убийството да е станало умишлено. Николов, Начев, Стоименов и Адамов бяха осъдени да заплатят солидарно на 5-та наследници на Пекова и Евтимов по 150 хил. лева - обещетение за причинените неимуществени вреди, както и направените разходи за адвокати по наказателното дело.

Девет месеца по-късно, през 2012 г. Варненският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата съдебна инстанция, но ВКС върна казуса на Апелативния съд с указания да се проверят щателно обясненията на подсъдимите по обвинението за убийството.  През юли 2013 г. Варненският апелативен съд даде рестарт на делото и допусна поискана от защитата на Николов и другите подсъдими допълнителна съдебно-медицинска експертиза (СМЕ).

През месец май тази година ВКС отново върна на апелативния съд делото. В отменителното решение на върховните магистрати бе записано, че изводите по отношение на Николай Николов, свързани с участието му в престъплението като подбудител и помагач не са в резултат на анализ на събраните доказателства, а са повече на базата на предположенията.

На 28 септември, в третия и последен старт на делото пред Варненския апелативен съд бе изслушана назначената тройна СМЕ, която отново отговори на въпроси за причината за смъртта на Пекова и Евтимов. Всички подсъдими се отказаха от възможността да дадат показания или да отговарят на въпроси, като поискаха въззивния съд да приобщи показанията им, дадени през 2013 г.

В решението на Варненския апелативен съд, с което се потвърждават доживотните присъди на Николов, Начев, Стоименов и Адамов е записано, че както отвличането, така и убийството на Пекова и Евтимов са извършени от подсъдимите при пряк умисъл. Налице са и три квалифициращи елемента – с проявена особена жестокост и по особено мъчителен начин са умъртвени две лица.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС в 15-дневен срок

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама