Глобиха търговци на птици от защитени видове в Пловдив

16:55, 09 ное 15 25 337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С глоби в размер до 5 хил. лв. са санкционирани продавачи на пойни птици от защитени видове, като допълнително за всеки защитен вид е наложено обезщетение в размер на 40 лева, съобщиха от РИОСВ - Пловдив.

Конфискувани са 75 птици от защитени видове, от които 20 щиглеца и 55 елхови скатии. Пернатите са открити на Руския пазар при съвместна акция на експерти от екоинспекцията и служители на МВР на 8 ноември.

Пойните птици са пуснати на свобода в околностите на Пловдив. Спрямо нарушителите, предлагали за продажба защитените видове, са предприети съответните наказателни действия. Някои от продавачите обаче са успели да избягат.

От РИОСВ припомнят, че според Закона за биологичното разнообразие се забранява улавянето и убиването на защитени птици, преследването и обезпокояването им, особено в периодите на размножаване; унищожаването или вземането на яйца, както и разрушаването или преместването на гнезда; притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията с тях, а също препарирането, притежанието, пренасянето и износа им извън граница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама