Миньорите: Може да се стигне до режим на тока

17:00, 09 ное 15 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Може да се стигне до режим на тока още през пролетта, ако не се решат проблемите в "Мини Марица-изток", предупреди днес Генчо Генчев, синдикален лидер на КТ "Подкрепа" във въгледобивното дружество. По думите му има реални притеснения, че мините няма да могат да задоволят нуждите от въглища за производство на необходимата електроенергия в комплекса "Марица-изток". Генчев предупреди още, че ако продължават с въгледобив от 32 млн. тона годишно при разкривка от едва 55%, това ще доведе до спиране работата на мините. За тази година от ремонтната програма, която е за 66 млн. лв., са изпълнени дейности само за 22 млн. лв., а при план за инвестиции от 130 млн. лв., са изпълнени само за 21 млн. лв.

Днес в "Мини Марица-изток" се проведе заседание на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа" съвместно с Федерация на миньорите в КТ "Подкрепа". "След като обсъдихме проблемите в енергетиката, стигнахме до решение да искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да настояваме за неговата намеса за решаването им", съобщи Любка Георгиева, председател на стачния комитет. Тя подчерта, че действията им не целят дестабилизиране на правителството, а са предизвикани от загрижеността за гарантиране енергийната сигурност на страната.

"Около 150-180 млн. лв. са нужни на "Мини Марица-изток", за да се работи през зимния период", обясни Генчо Генчев. В момента мините дължат на контрагенти около 80 млн. лв., а имат да взимат над 390 млн. лв., включително парите от т. нар. американски централи в комплекса.

"Ако не се случат нещата, ще протестираме", категоричен бе Генчев. По думите му може да се стигне до спиране подаването на въглища към централите, докато не се разплатят. "Пътят до протеста може да се окаже много кратък във времето", поясни и Владимир Топалов, председател на миньорската федерация.

Миньорите настояват и за законови промени в енергетиката, решаване на структурните и кадровите проблеми, както и гаранции за добива на местни енергийни суровини, каквито са въглищата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама