До три пъти по-високи концентрации на атмосферни замърсители са регистрани в Русе

17:06, 09 ное 15 25 457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повишени стойности на част от следените замърсители са регистрирани в пунктовете за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в периода от 1 до 5 ноември 2015 г., съобщиха от РИОСВ-Русе.

Завишението на нивата на замърсители като азотни оксиди, въглероден оксид, фини прахови частици (10 и 2, 5 микрона) и бензен, измерени в Автоматичната станция в кв. „Възраждане“ са до три пъти по-високи спрямо тези в новия пункт в кв. „Здравец – Изток“.

Превишение на средно денонощните норми са констатирани само по показател фини прахови частици 10 мкр. Това се дължи на използването на твърди горива за отопление в битовия сектор. За проследения период се констарират ниски нива на серни оксиди, които са характерни при употребата на въглища. Това означава, че се използват нерегламентирани горива – отпадъци от дървопреработването, отработени масла, пластмасови отпадъци и др. При изгарянето им се повишават нивата на бензен в атмосферния въздух, за който също са регистрирани повишени стойности в периода след 20 ч.

Измерените стойности на допълнителните показатели на пункт „Здравец – Изток“ за контрол на органичните замърсители не показват повишение на фоновите нива за Русе.

РИОСВ ще сезира общината за засилване на контрола по изпълнение на мерките, заложени в Програмата на намаляване нивата на замърсителите и достигане на установените норми относно използването на нерегламентирани горива в битовия сектор, уверяват от екоинспекцията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама