ШУ на четвърто място в страната в две професионални направления

17:41, 09 ное 15 25 452 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Педагогика”, “Социални дейности” и “Общо инженерство” са трите професионални направления, в които Шуменският университет “Епископ Константни Преславски” заема по-предни места в рейтинговата класация на висшите учебни заведения за 2015 година.

Класацията е публикувана на страницата на Министерството на образованието и  науката. Шуменският университет участва в подредбата на висшите учебни заведения с 18 професионални направления.

В професионалното направление “Педагогика” ШУ дели 4-тото място, заедно с Югозападния университет. В класацията по “Педагогика” са включени 8 университета.

Четвърто място е отредено за ШУ в класацията на университетите в професионално направление “Социални дейности”. В тази класация са подредени 8 университета.

Пето място с още три университета заема ШУ в класацията на професионалното направления “Общо инженерство”. В него са включени 14 висши учебни заведения.

По-скоро в средата на таблицата университетът е в три направления. Той заема 6-то място от 9 училища в професионалното направление “Обществени комуникации и информационни науки” и е на 8-мо място от 14 университета в направлението “Комуникационна и компютърна техника”. В професионално направление “Икономика” ШУ дели 13-то място с още две висши училища, като в класацията са включени 25 университета.

В останалите 12 професионални направления Шуменският университет заема места в края на класациите.

От осем университета, Шуменският е шести по професионално направление “Архитектура строителство и геодезия”

10-та позиция университетът заема в специалността “Информатика и компютърни технологии”, като дели това място с Югозападния университет. В класацията са подредени 12 висши училища.

ШУ е на 6-то място от 7 висши училища в професионалното направление “Национална сигурност”.

В “Педагогика на обучението по” ШУ заема предпоследното място от 9 университета, включени в класацията.

Предпоследното място за ШУ е и в направлението “Религия и теология”, като в тази класация има 3 университета. Още едно предпоследно място има Шуменския университет и то е в “Туризъм”, където са подредени 13 училища.

На едно място преди последното ШУ застава и в професионалните направления “Филология” и “Физически науки”. При първото професионално направление са включени 7, а при второто 4 университета.

В професионалните направления “Растителна защита”, “Химически науки”, “История и археология” и “Биологически науки” Шуменският университет е последен по рейтинг.

При рейтинговата система за 2014 година Шуменският университет е бил на последните места в 9 професионални направления.

Системата за класация на университетите в България е създадена през 2010 г. Класациите в системата са направени на база 68 от общо над 100 индикатора, в 6 основни групи.

Тежестта им се разпределя по следния начин: "Реализация и връзка с пазара на труда" - 35%; "Учебен процес" - 25%; "Научни изследвания" - 20%; "Престиж" - 10%; "Социално битови и административни услуги" - 5%; "Учебна среда" - 5%.

Запазва се тенденцията за сериозна диспропорция в реализацията и доходите между студенти, завършили една и съща специалност в два различни университета.

В професионалното направление “общо инженерство”, където ШУ е по-напред в класацията, завършилите тази специалност в Шумен имат средно 851.89 лева осигурителен доход и реализация от около 25%, а студентите в същата специалност в Техническия университет в София са с 1215 лева осигурителен доход и реализация от над 49%. Безработицата сред студените инженери, завършили в ШУ е 3.65, а сред тези в София 2.03.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама