Слави Трифонов и Веселин Марешки събират две подписки за референдум за смяна на политическата система

17:50, 09 ное 15 / Политика 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Паралелно започва събирането на подписи за свикване на национален референдум за смяна на политическата система у нас. Шоументът Слави Трифонов се е заел да променя статуквото със шест въпроса, а собственикът на верига аптеки и бензиностанция Веселин Марешки – с пет.

Представителите на Инициативния комитет на "Шоуто на Слави" Тошко Хаджитодоров, Иво Сиромахов и Филип Станев са внесли днес в Народното събрание уведомление за започване на подписка за свикване на допитването, съобщиха от предаването. От регистъра на Народното събрание става ясно, че Марешки е направил това на 3 ноември.

Две от питанията на инициаторите съвпадат. Едното се отнася до това дали българските граждани искат броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120. Другият записан въпрос е във връзка с държавната субсидия на партиите. Трифонов иска мнението на българите дали тя да бъде 1 лев за получен глас, а Марешки – за това дали изобщо да отпадне.

Сред другите въпрос на „Шоуто на Слави“ присъства дистанционно гласуване по електронен път, за което вече бе питано на последния референдум. Посочена е и темата за въвеждането на задължително гласуване и дали директорите на областните дирекции и на районните управления на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Останалите въпроси, по които Марешки иска референдум, са:

Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите;

Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките;

Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Събирането на подписи от "Шоуто на Слави" ще започне на 10 ноември в 10 часа и по закон може да продължи 3 месеца - до 9 февруари, а за Марешки срокът е 3 февруари. За да бъде задължен парламентът да свика допитването, за него трябва да са се подписали най-малко 400 000 избиратели. Народното събрание има право да редактира въпросите, но без да променя смисъла им.

От "Шоуто на Слави" съобщиха, че разчитат на сериозна помощ в събирането на подписите на своите партньори от Гражданско движение "ДНЕС", които пък бяха сред организаторите на протестите срещу цената тока през февруари 2013 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама