Вартоломей поиска България да върне „заграбените реликви“ на Гърция

18:53, 09 ное 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България да върне на Гърция реликви и ценности, които били заграбени от нашите войски по време на двете световни войни. Това поиска Вселенският патриарх Вартоломей Първи, който бе удостоен от държавния глава Росен Плевнелиев с орден „Стара планина" I степен.

По думите му заграбените църковните ценности са в България, но други митрополии имат претенции за собственост към тях.

Митрополитът на Серес от доста време настоява България да му върне иконите, църковната утвар, ръкописите и другите ценности, които били откраднати от нашата страна.

В словото си пред държавния глава Вартоломей посочи дългогодишната вековна връзка на Българската православна църква (БПЦ) с Вселенската патриаршия. Вселенският патриарх също така отбеляза и това, че българите са запазили своята християнска вяра през няколкото века робство и са отстояли вярата си с кръв.

„Особено би допринесло в посока напредъка и развитието на страната ви в ЕС, така и на единството на църквата с останалия православен свят, а преди всичко с Вселенската патриаршия, връщането на отнетите по време на войни и неразбории на Балканския полуостров свещени и богослужебни ценности на естествените им правоимащи свети митрополии и свети обители на Северна Гърция и по-точно на Серес, Ксанти и Драна“, заяви Вартоломей Първи.

По думите му, ако държавата ни върне ценностите, това щяло да се превърне в исторически момент в мандата на Росен Плевнелиев. Би отворил и нова страница в отношенията на страната ни със съседите й и останалите страни от ЕС.

Стана ясно, че Вартоломей е разговарял и с българския патриарх Неофит за връщането им още при посещението му във Вселенската патриаршия.

Президентът Росен Плевнелиев изтъкна от своя страна ролята на Вартоломей Първи за укрепването на разбирателството и толерантността между всички православни църкви и между останалите религии. Според него знакова била визитата на Вартоломей в деня на Свети Архангел Михаил.

„В трудни времена на растяща тревога в обществото от многото кризи по света и около нас, имаме нужда от своите духовни водачи, които да ни покажат верния път“, посочи Плевнелиев.

По-късно стана ясно, че Вселенският патриарх Вартоломей I е отменил брифинга си за журналисти от България и чужбина, който беше предвиден за 18:00 часа днес вечерта, поради изключително натоварената си програма.

Според архимандрит Дионисий от Светия синод Вартоломей има много ангажименти, свързани с отпътуването му от страната ни утре, след като бе на посещение у нас за три дни, и не може да говори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама