До две седмици съдът решава дали да касира изборите за общински съветници в Бургас

19:07, 09 ное 15 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До 14 дни Бургаският административен съд ще се произнесе дали изборите за общински съветници в Бургас ще бъдат касирани, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата.

В открито съдебно заседание днес състав на Административния съд разгледа дело за касиране на изборите, образувано по жалбите на ПП „Български демократичен център“ и Коалиция „Народен съюз“ ПП БСП, представлявано от председателя на Общинския съвет на левицата Евгений Мосинов, против решението на Общинската избирателна комисия – Бургас, с което са определени резултатите от гласуването за общински съветници.

От съда се иска да отмени обжалваното решение и да обяви избора на общински съветници за община Бургас за недействителен. Решението на ОИК-Бургас оспорват и кандидатите за общински съветници от БСП Йордан Георгиев, Живко Господинов, Чанко Мирчев, Кристана Маринова, Тодор Ненов, Георги Стоянов. Партията оспорва и резултатите от преференциалния вот.

Жалбоподателите искат повторно преброяване на бюлетини от Секционните избирателни комисии (СИК), защото при отчитането им са допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс. Според ответника – ОИК, каквито и нарушения да са допуснати при броенето на бюлетините, те не могат да повлияят на резултатите от вота.

Съдът констатира, че при отчитането на изборните резултати не е имало възражения и разногласия между членовете на СИК, в които има представители на различните политически партии с противоположни интереси. Като се позова на Решение № 8 на Конституционния съд от 2009 г, което не допуска повторно броене на бюлетините, съдът остави това искане без уважение.

По възражението на ПП БДЦ, Коалиция „Народен съюз” и ПП БСП съдът прие като доказателства по делото избирателни списъци, в които са дописани лица, гласували по постоянен адрес и декларациите към тях.

Административният съд не е орган, който може да преразпределя мандатите в Общинския съвет. Той може да отмени решението на ОИК-Бургас от 25 октомври тази година за резултатите от изборите за общински съветници, вследствие на което трябва да се проведат нови избори, или да отхвърли жалбата като неоснователна.

На пресконференция по-рано днес от БСП обявиха, че в избирателните списъци са вписани допълнително 1826 избиратели, като 592-ма от тях не са получили удостоверение, че са гласували, след като са пуснали бюлетините, за да нямат право да извършат отново това на друго място, в друга община. В голяма част от протоколите пък нямало отбелязани преференции. От левицата твърдят и че има неправилно отчитане на действителни и недействителни бюлетини.

От БСП смятат, че тези нарушения могат да изкривят крайния резултат на вота и са напълно достатъчни за касиране на изборите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама