Историк пита с какво Вартоломей е заслужил бюст от братя Диневи

16:45, 10 ное 15 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За да коментирам поведението на Вселенския патриарх трябва да отидем малко по-далече. Преди месец известните бизнесмени братя Диневи му поставиха бюст на един от Принцовите острови край Истанбул. Трябва да го питате как се чувства като си гледа собствения паметник, дали не се чувства малко като Сталин или Брежнев. После трябва да питате нашите българи какво правят там и с какво той е заслужил те да му издигат паметник. 

Така историкът и бивш директор на Дирекцията по вероизповедания към Министерския съвет проф. Христо Матанов коментира визитата на Вселенския патриарх Вартоломей в София. Пред София topnovini.bg той обясни, че отдавна е очаквал духовният лидер да повдигне въпроса за църковните ценности, които според него принадлежали на гърците.

„Южните ни съседи периодично повдигат този въпрос. Става дума за църковна утвар (предмети, използвани в литургията), както и за ръкописите най-вероятно. Като говорим за ръкописите - те са експонирани, пазят се добре и всеки има достъп до тях. Тоест, ако гърците искат, могат да дойдат да ги гледат. Под думите „други църковни ценности“ трябва да се уточни какво има предвид, има ли списък на това, което иска“, заяви проф. Матанов.

Вселенският патриарх Вартоломей е на тридневно посещение в страната. Поводът е удостояването му от президента Росен Плевнелиев с орден „Стара планина“. По време на церемонията в президентството Вселенският патриарх поиска България да върне на Гърция заграбени реликви и църковни ценности по време на двете световни войни. Поведението му беше прието много негативно от обществото, което е най-вероятната причина Вартоломей да отмени днешната си среща с премиера Бойко Борисов.

„За неговото поведение какво мога да кажа? Той по принцип е в доста притеснена ситуация. Според мен се е намесил в една игра между Русия, Украйна и Америка и все пак ще си носи последиците. А България няма нищо общо с това, че да става виновна. Той е човек на голямата политика, ние като че ли не сме“, заяви проф. Матанов.

Той уточни, че в България има всякакви църковни ценности. За пример даде манастира "Зограф". Там имало 400 икони, които дори не са експонирани и никой не знае какви са.

"Такива църковни съкровища има навсякъде. Вартоломей да си изготви списък, щом има претенции, че са негови, и да го обсъдим“, добави Христо Матанов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама