Бум на варицела в Старозагорско

07:24, 11 ное 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сериозно нарастване на случаите на заболели от варицела са регистрирани от Регионалната здравна инспекция, сочат данните за изминалата седмица. В областта има 110 случая на заразни заболявания, при 55 за предходната седмица.

Общо 58 случая на варицела са регистрирани в градовете:  Стара Загора, Казанлък, Шипка и селата Овощник, Ветрен, Горно Сахране. Те са с 34 повече от предходната седмица. Според специалистите Варицела  е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е едно от най-заразните заболявания – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество, но повишената заболяемост и епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 годишна възраст. Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, а инкубационният период е от 1 до 3 седмици.

Сериозно са нараснали и болните от скарлатина. Има регистрирани  нови 16 случая  в Стара Загора, Казанлък и село Ясеново. Това е с 14 случая повече от предходната седмица.

Увеличават се и болните от чревни инфекции. Нови девет са заболели от ентероколит. Те са от Стара Загора, Раднево и селата Трънково, Нова махала и Черна гора. Случаите са с шест повече от предишната седмица.  Общо 25 са болните от вирусен хепатит в Чирпан, Стара Загора, Казанлък и селата Копринка, Ръжена и Хаджи Димитрово.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама