Административният съд в Разград потвърди избора на кметове в Балкански и Белинци

07:38, 11 ное 15 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Разград потвърди решенията на Общинските избирателни комисии в Разград и Исперих за избор на кметове в селата Балкански и Белинци, съобщават от съдебната институция.

Делото за обявяване на избора за кмет на Балкански бе образувано по жалба на Цветомир Стоянов, кандидат за кмет, издигнат от НФСБ. Той оспорваше решението на ОИК-Разград, с което е обявен Тошко Илиев за избран кмет на селото. Според решението за Цветомир Стоянов са гласували 20 души, за Тошко Илиев от БСП -  80 жители на селото, а за Свилен Витанов от ГЕРБ – 39 човека. В мотивите си съдът приема, че оспореното решение е издадено от компетентен орган, в пердивдената от закона форма, без да са допуснати съществени процесуални нарушения, поради което е валидно и законосъобразно. Според съда ОИК-Разград не е допуснала нарушение при отчитане на резултатите от действителния избор.

Жалбата срещу решението на Общинската избирателна комисия в Исперих относно обявянето на Севгин Хюсеин от ДПС за кмет на Белинци бе подадена от Хасан Мюмюн от партия „Обединена България“.  На балотажа той е получил 48.60% подкрепа, а за Севгин Сюлейман са гласували 51.40% от избирателите.

На насроченото от съда дело обаче жалбоподателят не се яви, в залата не присъства и негов защитник. Съобразно разпоредбите на Изборния кодекс контролът за законосъобразност на решение на ОИК, с което се определя изборен резултат, се свежда до проверка за нарушения, които реално да са се отразили на изборния резултат и да водят до неговата промяна, посочва в мотивите си съдът. Само тези нарушения са съществени нарушения на изборните правила и норми и водят до опорочаване на решението на ОИК. В случая обаче не се твърдят такива нарушения, няма и доказателства в този смисъл. Административният съд приема, че обжалваното решение за избор на Севгин Хюсеин за кмет на Белинци е валиден административен акт и са налице фактическите и правните основания за неговото постановяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама