Христофор Йонов подаде оставка като директор на МДТ

07:39, 11 ное 15 / Култура 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Христофор Йонов подаде молба за освобождаване от длъжността „директор на Музикално-драматичен театър „Констатин Кисимов“.

В придружаващото писмо до министъра на културата Йонов споделя, че от 22 октомври малка част от състава на театъра, начело с местните председатели на СБМДТ и САБ са в ефективни стачни действия като системно провалят спектакли, връщат зрители, пречат на мнозинството от колегите си да извършват служебните си задължения и с действията си спомагат за допълнително влошаване на финансовото състояние на МДТ.

"Смятам, че стачните действия в МДТ са водени основно от лични мотиви и основната цел на синдикатите при МДТ от встъпването ми в длъжност е не да подпомагат дейността на институцията, а да обслужват личните интереси на водачите им, кадруват и затрудняват дейността ми като директор.

Смятам, че Министерство на културата трябва да заема твърда позиция на страната на директорите на подчинените си културни институции, за да могат те да упражняват пълноценно правомощията си.

Да не се влияе от местните настроения и интриги като ги поощрявява и търси поводи за наказания и отстраняване на директорите си", посочва Йонов в писмото си.

Директорът подчертава, че са саботирани премиерните спектакли на "Червило", два пъти се проваля концерт на Маргарита Хранова, а на 23 октомври Цанка Цанева е отказала да играе в "Църква за вълци". Паднали са и планирани турнета в градовете Тетевен, Павликени, Троян, Стамболийски, Плевен, Левски и Свищов, поради заплаха от стачни действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама