Екозащитници правят протест до Копчетата в Пловдив

07:54, 11 ное 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екоактивисти ще проведат днес в Пловдив протест срещу унищожаването и разграбването на трите най-ценни защитени територии у нас–националните паркове Пирин и Рила, и Природен парк Витоша.

В понеделник при проверка на горски и други държавни служители, в присъствието на природозащитници, стана ясно, че над 20 декара гора, залесена с доброволен труд в Природен парк Витоша, са унищожени в последните дни. Засегнатият терен се разпростира успоредно на писта "Витошко лале", с дължина около 400 метра и ширина около 50 м. Няма установени извършители, алармираха от гражданската коалиция "За да остане природа в България".

Организаторите на събитието съобщиха, че исканията на протеста са:

1. Спиране строежите на Витоша и Пирин ВЕДНАГА!

2. Уволнение на директорите на Природен парк Витоша и Национален парк Пирин и другите виновни лица.

3. Връщане на новите проектопланове за управление на парковете Витоша, Рила и Пирин за пълна преработка.

4. Държавата да си актува всички строежи от концесията в Национален парк Пирин като държавна собственост, както изисква законът. Това ще спре по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

Протестът в Пловдив е насрочен за 18,30 ч. до Копчетата на Главната. По същото време акции по този повод ще се проведат още в София, Варна, Русе и Перник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама