Над 350 тервелчани се възползваха от безплатни мамографски изследвания

08:36, 11 ное 15 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 354 жени и един мъж са се подложили на преглед в рамките на кампанията за безплатни мамографски изследвания на млечните жлези, организирана от Община Тервел и Медицински Център Тервел. Прегледите са извършвани от управителя на МЦ „Тервел” ЕООД  д-р Катя Ганова, с помощта на рентгенов лаборант Милена Петкова и санитар Мария Халачева. Изследванията се правиха с помощта на новия мамограф.

 Прегледаните пациенти са, както от Тервел, така и от селата. Възрастовият диапазон на прегледаните е от 30 до 77 години, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Без никакви проблеми са били 190 пациентки. На 143 жени са открити мастопатии, които представляват доброкачествени заболявания на млечната жлеза, но лекарите препоръчват да се следи развитието им. На 11 жени бе препоръчано допълнително изследване.

Злокачествено образувание е открито на две жени, като с помощта на личните им лекари са взети незабавни мерки за по-нататъшна интервенция. И двете пациентки не са били диагностицирани до този момент. Неуточнени, но вероятно нуждаещи се от оперативна намеса са били още шест пациентки. Те са насочени към биопсия, с цел да бъде поставена точна диагноза на находките от мамографското изследване.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама