Организират протест в Сливен за запазване на ПП "Сините камъни"

09:18, 11 ное 15 25 407 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гражданска инициатива “Сливен за гората“ организира протест днес. Проявата ще бъде пред Община Сливен с начало 17:00 часа.

„Искаме да запазим Природен парк „Сините камъни“ и горите в Сливенския Балкан като природен, културен и туристически ресурс”, обявиха организаторите.

В обръщението се казва:

В последните години сме свидетели на интензивни сечи, включително на вековните гори, прокарване на горски пътища и последваща ерозия в Природен парк „Сините камъни“ и Сливенския Балкан. Всичко това води до унищожаване на природната и културната стойност на горите и възможностите за природосъобразен туризъм.

Ето защо настояваме да се предприемат незабавно следните стъпки, с които да се гарантира опазване на горите и устойчивото ползване на горските ресурси в района:

1. Прекратяване на сечите и извършване на независима проверка за законоосъобразност и целесъобразност на предвидените горскостопански и санитарни дейности в горите и прокараните вече горски пътища.

2. Въвеждане на постоянна зашита на вековните гори и обявяване на минимум 10% от горите във всяко горско и ловно стопанство във фаза на старост (без сечи).

3. Всички държавни гори да бъдат екологично сертифицирани.

4. В Природен парк “Сините камъни” да се забрани промишления дърводобив включително и този прикрит като „санитарни сечи”.

5. Разработване на областен план за развитие на горските територии с участие на гражданите и всички заинтересовани институции и организации.

6. Да се възстановят всички горски контролни пунктове по пътищата и мобилните екипи за контрол на незаконни сечи.

7. Извършване на последващо залесяване в местата където е необходимо.

8. Да се спре износа на дробена и необработена дървесина

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама