Божидар Димитров: Борисов защити честта ни като не прие Вартоломей

09:37, 11 ное 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ценностите, които Вселенският патриарх иска да му дадем, не са в гръцки манастири, а в манастири, управлявани от Вселенската патриаршия. Те са се намирали в българска етническа среда. Това каза в ефира на БТВ директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Преди два дни по време на словото си в президентството Вселенския патриарх Вартоломей поиска България да върне на Гърция „заграбените реликви“.

"Как ще сме ги откраднали? Прибрали сме ги. Ако тръгнем да ровим в стари рани, можем да си поискаме и територия. Аз ще ги върна, в момента в който ни върнат Западна Тракия и Егейска Македония", каза той и обясни, че реликвите са спасени от унищожаване във войната.

По думите му, не е имало нищо деликатно в поведението на Вартоломей. „Като слон в стъкларски магазин се намеси моят приятел и съученик от Ватикана", каза още историкът.

Директорът на НИМ коментира и отказа на премиера да се срещне с патриарха. Според него, Бойко Борисов е постъпил добре като не е приел Вселенския патриарх.

"Това е един политически жест или дипломатически. Запази честта и достойнството на България, които бяха накърнени". Той добави, че вселенският патриарх се е държал много невъзпитано като гост.

Според Димитров, искането на Вселенския патриарх не би трябвало да има отношение към въпроса с връщането на тленните останки на цар Самуил у нас.

"Те са длъжни да ни ги дадат или поне да ги погребат по християнски. Това, че го държат в един ламаринен сандък във византийски музей и като отиде от време на време президентът Плевнелиев му го показват, показва, че не са добри християни", смята историкът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама