БСП поиска да не се публикува указът за ордена на Вартоломей I

10:16, 11 ное 15 / Политика 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все още не е публикуван указът за награждаване на Вселенския патриарх Вартоломей I с орден „Стара планина”. Няма никаква информация нито на страницата на президента, нито на МС на кое заседание е взето решение за награждаването му. Моля ви, да не публикувате указа до установяване на това дали е изпълнен целият фактически състав по присвояване на ордена. 

Тази молба отправи от трибуната на Народното събрание лидерът на БСП Михаил Миков, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Вартоломей I се замеси в няколко скандала при тридневното си посещение в България. След връчения от държавния глава Росен Плевнелиев орден Вартоломей поиска България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните. Заради това му искане министър-председателят Бойко Борисов анулира предвидената среща си среща с патриарха. 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отговори на Миков, че ако от президентството постъпи указа в държавен вестник, председателят няма правомощия да спре неговото обнародване.

„Ще се запозная дали е имало такова решение и как се е стигналото до този указ”, увери Цачева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама