Парламентът разреши Сидеров и Чуколов да бъдат арестувани (обновена)

10:34, 11 ное 15 / Политика 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание прие искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде повдигнато обвинение срещу депутатите от „Атака“ Волен Сидеров и Десислав Чуколов за нахлуването им в нощта на изборите в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ). С това на практика депутатите разрешават евентуалното арестуване на двамата. 

От гласувалите 158 депутати, 124 бяха "за", 19 се въздържаха, а 15 "против".

По време на дебатите лидерът на „Атака“ призна, че с колегата си Десислав Чуколов са внесли молба в деловодството на парламента, с която доброволно свалят имунитетите си.

„За вас остава да решите дали да дадете разрешение да бъдем задържани под стража“, с тези думи се обърна Сидеров към народните представители. По думите му нито той, нито Чуколов са се откривали от правосъдието и искането на Цацаров имало само репресивна функция.

„Показвам по всякакъв начин, че не бягам от правосъдието. Разчитам, че ще гласувате разумно“, смирено се обърна към колегите си Сидеров. Той поднесе извинения на членовете на комисията, която разглежда искането на прокуратурата, които се оплакаха, че получават телефонни обаждания със заплахи.

„Поднасям извинения на Десислава Атанасова и Димитър Главчев за това, че са получавали заплаха по телефона. Правя го от името на хората, които са се обаждали, макар да нямам пряка връзка с тях“, поясни Волен Сидеров.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев посочи, че не случайно толкова често обществото ни използва термина „политическа класа“. По думите му веднъж попаднали в нея, хората се държат като привилегировани и са по същество безнаказани.

„Това е най-често срещаният израз – „безнаказаност на политическата класа“. Ние не повдигаме обвиненията, нито провеждаме разследване, нито произнасяме присъди. Ние имаме искане да разрешим на прокуратурата да направи преценка дали се налага мярката „задържане под стража“. Ако отхвърлим това искане, ще потвърдим представите на българските избиратели, че „гарван, гарвано око не вади““, заяви Кънев и допълни, че хулиганството, извършено от тинейджър, не е укоримо, но е много тежко, когато е извършено от представител на българския парламент.

Според лидера на БСП Михаил Миков театърът от ВИТИЗ (НАТФИЗ) се пренася днес в Народното събрание. Депутатите не били безнаказани и това станало ясно при гласуването за даване на разрешение за провеждане на разследване срещу Сидеров и Чуколов от прокуратурата.

„Този театър, който днес се развива, е част от опита театърът да бъде прехвърлен и да се затворят важни за обществото теми“, отбеляза Миков и допълни, че по същество Сидеров е бил задържан в нощта на изборите.

Емил Димитров – Ревизоро от Патриотичния фронт обяви, че всички са разпознали Сидеров с белезите по лицето му пред НАТФИЗ. Димитър Байрактаров (ПФ) настоя Сидеров и Чуколов да си получат заслуженото, тъй като атаката им на НАТФИЗ била рецидив. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама