Днес почитаме свети великомъченик Мина

10:42, 11 ное 15 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес почитаме свети великомъченик Мина.Той е християнски светец, известен чудотворец. Счита се и за покровител на семейството.

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III - IV век.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения.

Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван - бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу.

Свети Мина лекува различни заболявания-да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи, закриля самотните жени и женската чест, помага при откриване на изгубени вещи, помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой. На младоженците предрича щастлив брак.

Днес празнуват всички с имена Мина, Минчо, Минко, Виктор, Виктория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама