Красотата на Созопол оживя в изложба в Париж

11:11, 11 ное 15 / Любопитно 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 60 картини, пресъздаващи атмосферата в Созопол, оживяха в Международната изложба с българско участие „С дъх на море” във френската столица. Тя бе официално открита на 5 ноември в салоните на Българския културен центъра в Париж.

Картините са вдъхновени от созополското море. Те са част от творбите, които 23-ма български и френски художника нарисуваха по време на Международния пленер, който се проведе в рамките на Петия международен фестивал „Солей” в началото на лятото.

Френската публика остана възхитена от творбите, а присъствието на толкова много ценители в изложбената зала на Българския културен институт в Париж бе оценено и като голям културен успех на страната ни, сподели директорът на фестивал „Солей „ Александрина Исайлова.

Освен французи, по време на откриването на изложбата присъстват и много българи, които живеят във Париж. Изложбата бе открита от зам.посланикът на България в Париж г-н Асен Кръстев. На събитието присъства и созополската художничка Ангелина Недин, чийто картини привлякоха интереса не само на българската публика, но и на френските ценители. Сред българските автори, чиито творби красят салоните на Българския културен институт са още професорите Греди Асса, Вихрони Попнеделев, Светозар Бенчев,утвърдени творци като Стефан Чурчулиев,доц.Аделина Попнеделева,Веселин Иванов и др.Своят поглед към красотата и митичността на Созопол представиха в картините си френските им колеги Аксел Пахлави, проф. Ив Гобар, проф. Антоан Бенар, Реми Амоар, Флоранс Обрехт и др.

Изложбата ще остане в сърцето на Париж до края на месец ноември, след което ще бъде представена в София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама