Бургас се включва в европроекта „Витални градове”

11:33, 11 ное 15 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международни партньори са поканили Бургас да се включи в един интересен нов европейски проект, похвалиха се от Общината. Той се нарича Vital Cities („Витални градове”) и е финансиран по програма URBACT III. Проектът има за цел да популяризира спорта в градски условия, да го направи достъпен и привлекателен за по-слабо активни представители на местната общност, както и за хората в неравностойно положение.

В първата фаза от проекта Бургас си партнира с Община Луле, Алгарве - Португалия, Община Краков - Полша, Община Бирмингам - Великобритания. Във втората фаза партньорската мрежа ще бъде разширена и ще включи много други градове от Европа.

Целта на Vital Cities е местните власти да създадат нов набор от инструменти за планиране на градската среда, за да се предоставят адекватни условия за почивка и спорт. Мерките могат да обхващат инициативи на и за местната общност; дейности, базирани на информационни технологии; по-добро координиране на услугите на местната власт за популяризиране на здравословния живот; изграждане на иновативни съоръжения за спорт на открито и организиране на публични, широко достъпни събития за популяризиране на спорта в градски условия.

В рамките на проекта ще се направят анализ и карта на съществуващите спортни съоръжения със свободен достъп. Ще бъде създадена база данни с изискванията, очакванията и потребностите на живеещите в отделните райони на града бургазлии. Така ще бъде прецизирана общинската програма за изграждане на съоръжения за спорт на открито по начин, който да ги направи не само достъпни, но и полезни.

Пример за това е новият парк в зона Г на к-с "Меден рудник", част от който се вижда на снимката. Освен места за отдих, в него има различни спортни зони. Една от тях е за каране на ролери, като специално за начинаещите е монтиран метален парапет, на който да се подпират. През следващите години в този и в другите жилищни комплекси предстои да бъдат обновени много междублокови пространства, в които ще има спортни и детски площадки, велоалеи, ролер зони.

"Когато станахме "Европейски град на спорта", целта не беше само да се похвалим с титлата. Бургас трябва да е град на активните хора през всички следващи години", коментира кметът Димитър Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама