Напрежение между ГЕРБ и просветния министър заради образователните стандарти

12:02, 11 ное 15 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ се разграничиха от действията на  образователния министър проф.Тодор Танев, излъчен от коалиционния им партньор Реформаторския блок. Председателят на просветната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ) опроверга твърденията на проф. Танев и екипа му, че новите проекти на учебните планове са записани в новия Закон за училищното и предучилищно образование, изготвен и внесен от ГЕРБ.

Вчера ръководството на Министерството на образованието и науката (МОН) почти два часа обясняваше пред медиите, че учебните планове не предвиждат драстичното орязване на часовете по чужди езици в езиковите гимназии и по информатика и по философия във всички училища. Както и, че не се прекратява изучаването на биология, химия и др. в 11 и 12 клас. 

„Стандартите за учебен план, за общообразователната подготовка, които се разискват в момента, са единствено и само в компетенцията и отговорността на министъра на образованието и науката и на МОН“, категорична бе Дамянова.

По думите ѝ те се разработват от МОН и в тях е заложен броят на часовете по отделните предмети, които да се изучават и съотношението между задължителни, избираеми и факултативни часове.

Председателят на образователната комисия обяви, че подписът, който стои под тези стандарти, е единствено и само на министъра на образованието.

„Затова считам за некоректно да се обвинява парламентът за едни или други промени и да се създава внушение в обществото, че едва ли не депутатите са заложили тези промени. Пак повтарям, законът не определя какви предмети да се учат и по колко часа да се учат. Това се определя единствено и само от Министерството на образованието“, обясни Милена Дамянова.

В заключение Дамянова отрече да има конфликт с Танев. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама