Няма да има съкращения в армията, а в администрацията, обяви Ненчев

12:02, 11 ное 15 / Политика 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да има съкращения във въоръжените сили, но предстои намаляване на служителите в администрацията. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев след заседанието на Министерския съвет. Съветът по отбрана, на който ще се обсъди категоризацията на служителите от 1-ва и 3-та категория труд, ще се проведе в края на месеца.

Министър Ненчев обясни, че причината за планираните от него консултации с партиите в Народното събрание е да бъде обсъдена програмата за развитие на отбранителните способности, която е изключително важна за военното министерство.

„Това е изключително важен документ, който бих искал да обсъдя с парламентарно представените партии в парламента. Влезе и промяна в закона за съвместна охрана на въздушното ни пространство и бих искал да изясня и тези въпроси преди да влязат в пленарна зала“, заяви Ненчев.

Той добави, че с увеличението на бюджета за отбрана страната ни напълно изпълнява ангажимента, който е поела като страна-членка на НАТО.

„Аз съм изключително удовлетворен от това, което постигнахме. Малцина вярваха, че това е възможно. Увеличаваме бюджета за отбрана, който става почти 1,35 % от Брутния вътрешен продукт. В него има предвидени 80 млн. лв. целеви разходи за военновъздушните сили, още толкова за военноморските сили. Приблизително около 40 млн. лв. са предвидени за сухопътните войски, което е изключително голям успех за нас“, обясни военният министър.

Според Ненчев увеличението на бюджета до достигането на 2% от БВП трябва да е факт през 2024 г.

„Постепенно нараства и вече получаваме изключително високи оценки от партньорите си, че успяхме да достигнем този процент. Предвидени са два нови кораба за военноморските сили и изграждането им започна. Най-вероятно те ще бъдат изработени в България. Имаме предвидени и 13, 14 машини, което изцяло отговаря на очакванията на сухопътни войски“, обясни министърът. Той добави, че е 12 души са напуснали въоражените сили след проекта за бюджет за 2016 г.

„Получил съм 12 рапорта, което е незначително. Благодаря на всички онези, които проявиха мъдрост, разбиране и се вслушаха в призива ни да останат далеч от улицата. Вярвам, че те постъпиха правилно. За мен винаги е било важно тези съществени въпроси да бъдат решавани в институциите, които са отговорни за тях, а не на улицата“, обясни министър Ненчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама