Правителството реши - от 10 декември годишната винетка ще струва 97 лева (обновена)

12:32, 11 ное 15 / Политика 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3,5 тона поскъпва с 30 лв. Така тя скача от 67 на 97 лв. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова след заседанието на Министерския съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Месечната винетка поскъпва с 5 лв. и вече ще струва 30 лв. Седмичната също скача с 5 лв. - от 10 на 15 лв. Новите цени влизат в сила от 10 декември, уточни Павлова. Автомобилите до 12 тона и с до две оси ще плащат по 1050 лева на година за високите класове пътища и 808 за ниските. Разпределението по този показател за по-тежките автомобили с повече от 2 оси е 1743 лева за висок срещу 1340 за нисък клас.

Правителството планира въвеждането на модела на смесена система за заплащане на движението по републиканските пътища. Това означава, че автомобилите до 3,5 тона ще пътуват с винетки, а тежкотоварните ще бъдат таксувани с електронна система за заплащане, като таксата ще се изчислява според изминатите километри. Според Павлова въвеждането в експлоатация на т.нар. ТОЛ система ще стане през 2017-2018 година.

„Възлага се на Агенция "Пътна инфраструктура", съвместно  с екипите на "Гранична полиция", митници, КАТ, Национална агенция по приходите и Изпълнителна агенция по мобилна администрация в срок до 3 месеца да разработят документацията, изискванията в самата ТОЛ система и да се проведе процедура за избор на изпълнител, който да я реализира и поетапно да я въведе в експлоатация“, обясни регионалният министър.

Правителството ще обяви конкурс за избор на изпълнител, който да подготви системата. Заплащането обаче ще стане след заработването ѝ, за да не се натоварва държавният бюджет. Павлова каза още, че шофьорите, които имат закупени годишни винетки, ще могат да ги ползват до януари 2016 г.

Регионалният министър обясни още, че според анализ на Световната банка състоянието на българските пътища е в много лошо състояние, а сектора като цяло е недофинансиран. Според въпросния доклад страната ни е на 102-о място от 148 държави по лошо качество на пътната мрежа.

„Това е и обосновка за предложената актуализация на цените на винетните такси, които заплащат и леките автомобили, и тежкотоварните превозни средства. Таксата, която се събира, особено от леките автомобили, не е актуализирана от 2008 година, докато през тези години наблюдаваме увеличение с 60% на средната работна заплата и 73% на минималната работна заплата“, аргументира увеличението Павлова и добави, че скокът в цените ще донесе на хазната 73,5 млн. лв.

Павлова напомни, че държавата предоставя на инвалиди 180 хил. винетки, от което бюджетът търпи 12 млн. лв. пропуснати ползи. Тази сума ще скочи с още 6 милиона, прогнозира министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама